
Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χώρας
Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1991 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και να συμβάλει στη πολιτιστική αφύπνιση του τόπου μας.
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Ο «καλός» χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών είναι γνώστης του αντικειμένου του. Έχει μελετήσει τα βήματα, το ύφος, τη φυσιογνωμία, την καταγωγή του χορού, την ιστορία του, τα κινητικά του μοτίβα. Όλα όσα εμπεριέχονται γύρω από τη διδασκαλία ενός παραδοσιακού χορού. Κι αυτό, γιατί ο χορός δεν είναι απλά βήματα.
Όποιος διδάσκει θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει νοερά τους χορευτές του στην εποχή του «τότε». Η κάθε πόλη, το κάθε χωριό είχε τη δική του ιστορία, ανάλογα από τα βιώματά τους
ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ
.png)
Αναστάσιος Καλογερόπουλος
Ενήλικων τμημάτων
_edited_edited.jpg)
Νικολέττα Καλογεροπούλου
Παιδικών-Εφηβικών τμημάτων
Με μια ματιά,
Το έργο του στηρίζεται πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, που αποτελεί την κινητήρια δύναμή του και στις ευγενικές χορηγίες φυσικών προσώπων. Οι δράσεις του είναι πολυποίκιλες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ο Όμιλός μας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, όπως εκδηλώσεις ,εθελοντισμό, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δημιουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών και λαϊκών χορών, τμήματα χορωδίας παραδοσιακής Μουσικής(Βυζαντινής), δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου κ.α.
Έχει την τιμή να συμμετέχει ως μέλος στην Διεθνή Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης και στο Διεθνές Συμβούλιο Χορού. Έχουμε λάβει μέρος σε παραστάσεις του θεάτρου της Δώρας Στράτου, στην Παγκόσμια ημέρα χορού στην Αθήνα και σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ευελπιστώντας στην συμμετοχή και άλλων.
Στόχος μας, είναι να προβάλουμε τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες μας για την πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας, καθώς επίσης να προσφέρουμε βήμα πολιτιστικής έκφρασης σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτιστικού γίγνεσθαι, κυρίως στη νέα γενιά, μέσα από τα πλαίσια που μας ορίζει η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους διοργανώνουμε εκδηλώσεις βασισμένες στους σκοπούς μας, (αποκριάτικες εκδηλώσεις με ετήσιο χορό, συμμετοχή σε εθνικές εορτές, αναβίωση παραδοσιακών ηθών και εθίμων, όπως το λιώσιμο του γουρουνιού, αναβίωση παλαιών παιχνιδιών, το έθιμο του Αι Γιάννη του Κλύδωνα, αντάμωμα συλλόγων όλου του Δήμου μας, εκθέσεις Λαογραφικού ενδιαφέροντος, συναυλίες με έντεχνη μουσική, συναυλίες τμημάτων της χορωδίας μας και διοργάνωση Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών από το 2006 μέχρι και σήμερα.
Πεποίθηση μας είναι ότι η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση της ελληνικής παράδοσης ενάντια σε κάθε μορφή διάβρωσης. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το έργο είναι επίλεκτοι δάσκαλοι με εμπειρία χρόνων και ειδικοί στο τομέα τους.